Zdrowotne właściwości żuru
Dodano: 18 kwietnia 2019
Żur gotowany z żeberkami, wędzonym boczkiem wieprzowym lub na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy, zaliczany jest do grona najważniejszych dań serwowanych podczas śniadania wielkanocnego. Zaleca się konsumowanie tej potrawy w rozsądnych ilościach, ponieważ zawiera wiele witamin oraz właściwości odżywczych.
Żur to zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej. Jej nazwa pochodzi od niemieckiego słowa Sauer, co oznacza kwaśny, zakwaszony. To jedna z najstarszych potraw serwowanych na Słowiańszczyźnie. Jej wyjątkowy zapach i smak kochają Polacy, Czesi, Słowacy i Białorusini.
Lekarze i dietetycy zalecają konsumowanie żuru w rozsądnych ilościach, ponieważ dostarcza organizmowi wiele właściwości odżywczych. Zawiera witaminy: A, C, E, B1, B2, oraz minerały takie jak mangan, magnez, cynk, żelazo, sód, potas i fosfor. Jest w nim również dużo białka i węglowodanów.
Żur jest potrawą zdrową, rozgrzewającą i lekkostrawną. Zupę mogą spożywać osoby w każdym wieku, z różnymi dolegliwościami. Nie tylko w okresie świąt Wielkanocnych…
Czytaj również
- Kierowcy blokują Zieloną
- Karnety dla niepełnosprawnych
- Niepełnosprawni kibicują Unii
- Podniebne przestworza dla niepełnosprawnych
- Złoto dla Kucharczyk
- Niepełnosprawni grają w tenisa ziemnego
- Mniej barier w Urzędzie Gminy Powidz
- VII LO w Bydgoszczy w nowej odsłonie
- Szpital w Brzesku bardziej dostępny
- Ratownicy z Sosnowca w nowej siedzibie
- Klub seniora bez barier w Chełmie
- Odnowią świetlicę wiejską w Grodzisku
- REKLAMA | ANS – Uczelnia bez barier
- Ekopracownia w szkole we Wschowie
- Magistrat w Łęczycy bez barier