Zdrowotne właściwości miodu
Dodano: 20 czerwca 2019
Spowalnia procesy miażdżycowe, obniża ciśnienie tętnicze krwi, przyspiesza gojenie ran. Miód zawiera witaminy i minerały, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Można go spożywać regularnie, o każdej porze roku.
Miód – to naturalny produkt spożywczy, konserwujący i leczniczy. Hipokrates, który uważany jest za jednego z prekursorów współczesnej medycyny, przygotowywał na bazie tego smakołyku maści, oraz ziołowe wywary. Starożytni Grecy twierdzili, że miód zapewnia siłę, zdrowie i długowieczność.
Lekarze i dietetycy zalecają konsumowanie miodu w rozsądnych ilościach, ponieważ dostarcza organizmowi wiele właściwości odżywczych. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy, biotynę, oraz minerały: magnez, wapń, chlor, mangan, kobalt, żelazo, potas i fosfor.
Miód posiada również wiele właściwości leczniczych: koi nerwy, spowalnia procesy miażdżycowe, leczy wrzody żołądka, obniża ciśnienie tętnicze krwi, działa przeciwbiegunkowo, oraz przyspiesza gojenie ran.
Potrawy przyrządzane na bazie miodu są zdrowe i lekkostrawne. Miód może być stosowany do przygotowywania wielu smacznych posiłków, m.in. kanapek, deserów i domowych wypieków.
Czytaj również
- Kierowcy blokują Zieloną
- Karnety dla niepełnosprawnych
- Niepełnosprawni kibicują Unii
- Podniebne przestworza dla niepełnosprawnych
- Złoto dla Kucharczyk
- Niepełnosprawni grają w tenisa ziemnego
- Mniej barier w Urzędzie Gminy Powidz
- VII LO w Bydgoszczy w nowej odsłonie
- Szpital w Brzesku bardziej dostępny
- Ratownicy z Sosnowca w nowej siedzibie
- Klub seniora bez barier w Chełmie
- Odnowią świetlicę wiejską w Grodzisku
- REKLAMA | ANS – Uczelnia bez barier
- Ekopracownia w szkole we Wschowie
- Magistrat w Łęczycy bez barier