Zdrowotne właściwości jarmużu
Dodano: 02 kwietnia 2021
Pobudza metabolizm wątroby, wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego, reguluje proces tworzenia czerwonych ciałek krwi. Jarmuż należy do grupy warzyw zawierających witaminy regulujące prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Można go spożywać regularnie, jako dodatek do różnych potraw, o każdej porze roku.
Uprawę tego popularnego warzywa zapoczątkowano już w starożytności. Wraz z wyprawami geograficznymi jarmuż dotarł również do Stanów Zjednoczonych. W Polsce znany jest od końca XIV wieku.
Lekarze i dietetycy zalecają konsumowanie jarmużu w rozsądnych ilościach, ponieważ dostarcza organizmowi wiele właściwości odżywczych. Zawiera witaminy: A, C, K, B6, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, oraz minerały: potas, fosfor, sód, cynk, żelazo, wapń i magnez.
Jarmuż posiada również wiele właściwości leczniczych. Pobudza metabolizm wątroby, poprawia stan skóry i paznokci, wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego, reguluje proces tworzenia czerwonych ciałek krwi. Jest skuteczny w leczeniu nowotworów żołądka, jelita i okrężnicy.
Potrawy przyrządzane na bazie jarmużu są smaczne i zdrowe. Jarmuż może zostać wykorzystany do przygotowania wielu posiłków, m.in. koktajli, chipsów i sałatek.
Czytaj również
- Kierowcy blokują Zieloną
- Karnety dla niepełnosprawnych
- Niepełnosprawni kibicują Unii
- Podniebne przestworza dla niepełnosprawnych
- Złoto dla Kucharczyk
- Niepełnosprawni grają w tenisa ziemnego
- OPP w Zabrzu ma nową siedzibę
- Nowy plac zabaw w Legnicy
- Łeba będzie bardziej bezpieczna
- REKLAMA | ANS – Uczelnia bez barier
- Mniej barier w Urzędzie Gminy Powidz
- VII LO w Bydgoszczy w nowej odsłonie
- Szpital w Brzesku bardziej dostępny
- Ratownicy z Sosnowca w nowej siedzibie
- Klub seniora bez barier w Chełmie