Badania Kantar: Chcemy żyć zdrowo
Dodano: 06 stycznia 2022
Dawniej „chcieliśmy być sobą”, dziś dodajemy „i chcemy żyć zdrowo”. Pandemia skokowo zwiększyła świadomość prozdrowotną. Ponad połowa Polaków (58 proc.) zwraca uwagę na to, żeby sposób odżywiania wzmacniał odporność. Co ciekawe, aż 16 proc. ankietowanych wpływem diety na zdrowie zainteresowało się w związku z pandemią.
Źródło: www.pap-mediaroom.pl
Dziś trzech na pięciu Polaków chciałoby dziś zmienić swoją dietę i jeść więcej owoców i warzyw. Większość (64 proc.) uważa, że właśnie ich spożywanie w największym stopniu zwiększa nasze zdrowie i odporność. Samych owoców więcej chce jeść 38 proc. konsumentów.
Eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej informują, że bezsporny jest związek między poprawą jakości zdrowotnej spożywanej żywności, a stanem zdrowia populacji. Rzeczywiście też wśród najczęstszych błędów żywieniowych wymienia się zbyt małą ilość owoców i warzyw. W tym kontekście badamy jak wygląda dieta Polaków, co jest dla nas ważne i do czego aspirujemy?
Zdrowie na talerzu
W 2021 roku jedynie 17 proc. Polaków odżywiało się zgodnie z zaleceniami dietetyków - połowę każdego ich posiłku stanowiły warzywa i owoce. 57 proc. Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce. U 37 proc. pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć to za mało). 20 proc. badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.
Aspiracje
57 proc. Polaków chciałoby zmienić swoją dietę. Jak? Przede wszystkim chcielibyśmy jeść więcej owoców (38 proc.) i warzyw (37 proc.). Dla 16 proc. dobrym pomysłem byłoby częstsze spożywanie soków owocowych i warzywnych, a 9 proc. skłania się ku przetworom.
Domowe przetwory i samodzielna uprawa
W domach ponad połowy Polaków (51 proc.) samodzielnie przygotowuje się przetwory. Najczęściej są to kiszonki (36 proc.) i owocowe dżemy, powidła i konfitury (21 proc.). Prawie co trzeci Polak (30 proc.) uprawia owoce i warzywa na własny użytek. Uprawiamy warzywa i owoce najczęściej w przydomowym ogrodzie (15 proc.). Robią to przedstawiciele wszystkich grup społecznych.
Dieta a odporność
Pandemia pomogła nam zrozumieć rolę odżywiania. Już ponad połowa Polaków (58 proc.) zwraca uwagę na to, żeby sposób odżywiania wzmacniał odporność. Aż 16 proc. wpływem diety na odporność zainteresowało się w związku z pandemią koronawirusa. 15 proc. robi to regularnie od dawna, 5 proc. dba o odporność głównie jesienią i wiosną, a 22 proc. robi to nieregularnie. Pytamy zatem, na czym polega zdrowe odżywianie? Dwie trzecie Polaków (64 proc.) twierdzi, że odporność organizmu w największym stopniu można zwiększyć jedząc świeże warzywa i owoce. 17 proc. wskazuje na przetwory z owoców i warzyw, a 15 proc. na warzywa i owoce gotowane. Doceniamy kiszonki (48 proc.), czosnek, cebulę, tzw. naturalne antybiotyki (46 proc.). Blisko połowa Polaków postrzega je jako produkty zwiększające odporność. Co bardzo ciekawe, jedynie co piąty ankietowany (19 proc.) wymienia tu suplementy diety dostępne w aptece.
Najlepsze witaminy mają owoce i warzywa
Warzywa i owoce są dla Polaków najpopularniejszym źródłem witamin. Większość z nas (81 proc.) robi coś, żeby zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin w organizmie. Najpopularniejszym sposobem na zapewnienie sobie witamin jest jedzenie warzyw i owoców (71 proc.).
Czas na polskie superowoce
Rośnie świadomość korzyści z codziennego spożywania owoców o wyjątkowych walorach prozdrowotnych. Wśród owoców jagodowych Kantar wyróżnił cztery gatunki. Truskawka, ulubiony owoc Polaków, zyskała w mijającym sezonie 1 mln odbiorców, borówka wysoka 2,5 mln nowych konsumentów. Dwa młode i bardzo przyszłościowe gatunki, których Polska jest największym producentem na świecie, to jagoda kamczacka i minikiwi. Ona zyskały już wierną grupę blisko 4 mln konsumentów.
Czytaj również
- Kierowcy blokują Zieloną
- Karnety dla niepełnosprawnych
- Niepełnosprawni kibicują Unii
- Podniebne przestworza dla niepełnosprawnych
- Złoto dla Kucharczyk
- Niepełnosprawni grają w tenisa ziemnego
- Starostwo w Białej Podlaskiej bez barier
- Przedszkole bez barier w Lesznie
- Kolorowy plac zabaw w Kępnie
- ZPO w Policznie bardziej nowoczesny
- Opieka i rehabilitacja w Radziszowie
- Szpital w Limanowej bardziej dostępny
- REKLAMA | ANS – Uczelnia bez barier
- Całodobowe leczenie w nowej siedzibie
- Przedszkole bez barier w Łodzi