Zdrowotne właściwości śliwki
Dodano: 01 kwietnia 2021
Chroni przed chorobami nowotworowymi, poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu. Śliwka należy do grupy owoców zawierających witaminy regulujące prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Można ją spożywać regularnie, jako dodatek do wielu potraw.
Pierwsze plantacje śliwki powstały w Chinach. Do Europy prawdopodobnie przywieźli ją Rzymianie. W XVIII wieku trafiła do Ameryki Północnej. Tam brytyjscy osadnicy zaczęli zakładać i rozwijać śliwkowe sady.
Zaleca się konsumowanie śliwki w rozsądnych ilościach, ponieważ dostarcza organizmowi wiele właściwości odżywczych. Zawiera witaminy: A, C, E, K, B6, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, kwas foliowy, oraz minerały: wapń, cynk, fosfor, potas, magnez, sód i żelazo.
Śliwka posiada również wiele właściwości leczniczych. Chroni przed chorobami nowotworowymi i wolnymi rodnikami, poprawia trawienie, zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu.
Potrawy przyrządzane na bazie śliwki są smaczne i zdrowe. Śliwka może zostać wykorzystana do przygotowania wielu posiłków, m.in. napojów, deserów, dżemów, oraz domowych wypieków.
Czytaj również
- Kierowcy blokują Zieloną
- Karnety dla niepełnosprawnych
- Niepełnosprawni kibicują Unii
- Podniebne przestworza dla niepełnosprawnych
- Złoto dla Kucharczyk
- Niepełnosprawni grają w tenisa ziemnego
- Ekopracownia w szkole we Wschowie
- Magistrat w Łęczycy bez barier
- Nowoczesność w SP Nr 3 w Żorach
- Szkoła rodzenia ma nową siedzibę
- Rusza remont biblioteki w Głogowie
- Nowoczesne przedszkole w Sławie
- REKLAMA | ANS – Uczelnia bez barier
- Hala sportowa bez barier w Poznaniu
- Dom Ludowy dostępny dla wszystkich