Dzisiaj jest 20 Kwietnia 2024, Sobota, imieniny obchodzą:

Zdrowotne właściwości poziomek

Dodano: 04 lipca 2019

Zapobiegają chorobom serca i krążenia, rozpuszczają kamień nazębny, przyspieszają proces gojenia ran. Poziomki zawierają witaminy i minerały, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Warto je stosować do przygotowania lekkich potraw.

 

Poziomka to roślina zielna z rodziny różowatych. Obejmuje blisko 20 gatunków występujących na półkuli północnej i w Chile. Pod koniec XVI wieku na Wyspach Brytyjskich uprawiono trzy odmiany poziomki: czerwoną, białą i zieloną. W Polsce rosną trzy gatunki.

Lekarze i dietetycy zalecają konsumowanie poziomek w rozsądnych ilościach, ponieważ dostarczają organizmowi wiele właściwości odżywczych. Zawierają witaminy: A, B i C, oraz minerały: sód, wapń, potas, fosfor i żelazo. Wartość energetyczna owocu szacowana jest na 33 kcal. Są w nim również spore ilości białka, tłuszczy i węglowodanów.  

Poziomki posiadają również wiele właściwości leczniczych: działają wykrztuśnie, zapobiegają chorobom serca i krążenia, rozpuszczają kamień nazębny, przyspieszają proces gojenia ran, mogą być stosowane w kuracjach odchudzających.

Potrawy przyrządzane na bazie poziomek są zdrowe i lekkostrawne. Poziomki mogą być stosowane do przygotowywania wielu smacznych posiłków, m.in. dżemów, kompotów, deserów i domowych wypieków.

Czytaj również