Zdrowotne właściwości poziomek
Dodano: 04 lipca 2019
Zapobiegają chorobom serca i krążenia, rozpuszczają kamień nazębny, przyspieszają proces gojenia ran. Poziomki zawierają witaminy i minerały, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Warto je stosować do przygotowania lekkich potraw.
Poziomka to roślina zielna z rodziny różowatych. Obejmuje blisko 20 gatunków występujących na półkuli północnej i w Chile. Pod koniec XVI wieku na Wyspach Brytyjskich uprawiono trzy odmiany poziomki: czerwoną, białą i zieloną. W Polsce rosną trzy gatunki.
Lekarze i dietetycy zalecają konsumowanie poziomek w rozsądnych ilościach, ponieważ dostarczają organizmowi wiele właściwości odżywczych. Zawierają witaminy: A, B i C, oraz minerały: sód, wapń, potas, fosfor i żelazo. Wartość energetyczna owocu szacowana jest na 33 kcal. Są w nim również spore ilości białka, tłuszczy i węglowodanów.
Poziomki posiadają również wiele właściwości leczniczych: działają wykrztuśnie, zapobiegają chorobom serca i krążenia, rozpuszczają kamień nazębny, przyspieszają proces gojenia ran, mogą być stosowane w kuracjach odchudzających.
Potrawy przyrządzane na bazie poziomek są zdrowe i lekkostrawne. Poziomki mogą być stosowane do przygotowywania wielu smacznych posiłków, m.in. dżemów, kompotów, deserów i domowych wypieków.
Czytaj również
- Kierowcy blokują Zieloną
- Karnety dla niepełnosprawnych
- Niepełnosprawni kibicują Unii
- Podniebne przestworza dla niepełnosprawnych
- Złoto dla Kucharczyk
- Niepełnosprawni grają w tenisa ziemnego
- Ekopracownia w szkole we Wschowie
- Magistrat w Łęczycy bez barier
- Nowoczesność w SP Nr 3 w Żorach
- Szkoła rodzenia ma nową siedzibę
- Rusza remont biblioteki w Głogowie
- Nowoczesne przedszkole w Sławie
- REKLAMA | ANS – Uczelnia bez barier
- Hala sportowa bez barier w Poznaniu
- Dom Ludowy dostępny dla wszystkich