Dzisiaj jest 18 Września 2019, Środa, imieniny obchodzą:

Zdrowotne właściwości pomidorów

Dodano: 06 czerwca 2019

Chronią przed rozwojem choroby nowotworowej, wzmacniają odporność organizmu. Pomidory należą do grupy warzyw zawierających witaminy regulujące prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Można je spożywać regularnie, jako dodatek do różnych potraw, o każdej porze roku.

 

Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej. Do Europy dotarły w XV wieku. Na początku były uważane za rośliny trujące. Uprawiano je tylko w celach dekoracyjnych.

Lekarze i dietetycy zalecają konsumowanie pomidorów w rozsądnych ilościach, ponieważ dostarczają organizmowi wiele właściwości odżywczych. Zawierają witaminy: B, C, E, K, PP, prowitaminę A,  oraz minerały: magnez, wapń, mangan, żelazo i kobalt.  

Pomidory posiadają również wiele właściwości leczniczych:  chronią organizm przed rozwojem choroby nowotworowej, zapobiegają miażdżycy i zawałom, usprawniają pracę układu krążenia, poprawiają odporność organizmu.

Potrawy przyrządzane na bazie pomidorów są zdrowe i lekkostrawne. Pomidory mogą być wykorzystane do przygotowania wielu smacznych posiłków, m.in. soków naturalnych, koktajli i surówek.

Czytaj również