Zdrowotne właściwości pomidorów
Dodano: 06 czerwca 2019
Chronią przed rozwojem choroby nowotworowej, wzmacniają odporność organizmu. Pomidory należą do grupy warzyw zawierających witaminy regulujące prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Można je spożywać regularnie, jako dodatek do różnych potraw, o każdej porze roku.
Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej. Do Europy dotarły w XV wieku. Na początku były uważane za rośliny trujące. Uprawiano je tylko w celach dekoracyjnych.
Lekarze i dietetycy zalecają konsumowanie pomidorów w rozsądnych ilościach, ponieważ dostarczają organizmowi wiele właściwości odżywczych. Zawierają witaminy: B, C, E, K, PP, prowitaminę A, oraz minerały: magnez, wapń, mangan, żelazo i kobalt.
Pomidory posiadają również wiele właściwości leczniczych: chronią organizm przed rozwojem choroby nowotworowej, zapobiegają miażdżycy i zawałom, usprawniają pracę układu krążenia, poprawiają odporność organizmu.
Potrawy przyrządzane na bazie pomidorów są zdrowe i lekkostrawne. Pomidory mogą być wykorzystane do przygotowania wielu smacznych posiłków, m.in. soków naturalnych, koktajli i surówek.
Czytaj również
- Kierowcy blokują Zieloną
- Karnety dla niepełnosprawnych
- Niepełnosprawni kibicują Unii
- Podniebne przestworza dla niepełnosprawnych
- Złoto dla Kucharczyk
- Niepełnosprawni grają w tenisa ziemnego
- Ratownicy z Sosnowca w nowej siedzibie
- Klub seniora bez barier w Chełmie
- Odnowią świetlicę wiejską w Grodzisku
- Ekopracownia w szkole we Wschowie
- Magistrat w Łęczycy bez barier
- Nowoczesność w SP Nr 3 w Żorach
- REKLAMA | ANS – Uczelnia bez barier
- Szkoła rodzenia ma nową siedzibę
- Rusza remont biblioteki w Głogowie