Dzisiaj jest 29 Marca 2024, Piątek, imieniny obchodzą:

Zdrowotne właściwości pomarańczy

Dodano: 13 czerwca 2019

Zawierają substancje blokujące pierwszą fazę powstawania komórek nowotworowych, są bogatym źródłem zawiązków polifenolowych, usprawniają pracę serca oraz układu krwionośnego. Pomarańcza należą do grupy owoców zawierających witaminy regulujące prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Można je spożywać regularnie, o każdej porze roku, do każdego posiłku.

 

Pierwsze plantacje pomarańczy powstały w Chinach i wschodniej Azji. Ten popularny na całym świecie owoc uprawiany był i jest nadal w klimatach tropikalnych i subtropikalnych. Największa produkcja ma miejsce w Brazylii, oraz w stanach Floryda i Kalifornia w Stanach Zjednoczonych.

Lekarze i dietetycy zalecają konsumowanie pomarańczy w rozsądnych ilościach, ponieważ dostarczają organizmowi wiele właściwości odżywczych. Zawierają witaminy: A, B i E, błonnik, białko, tłuszcze, węglowodany oraz minerały: magnez, wapń, sód, cynk, żelazo, potas i fosfor.  

Pomarańcza posiadają również wiele właściwości leczniczych. Działają przeciwnowotworowo, zmniejszają ryzyko białaczki u dzieci. Potrawy przyrządzane na ich bazie są lekkostrawne. Pomarańcza mogą zostać wykorzystane do przygotowania wielu smacznych posiłków, m.in. deserów i sałatek.

Czytaj również