Zdrowotne właściwości marchwi
Dodano: 23 lutego 2021
Przeciwdziała miażdżycy, ułatwia trawienie, chroni przed drobnoustrojami. Marchew należy do grupy warzyw zawierających witaminy regulujące prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Można ją spożywać regularnie, jako dodatek do wielu potraw.
Uprawę tego popularnego warzywa zapoczątkowano prawdopodobnie w Chinach. Następnie trafiło do Azji i Europy. Pierwsze plantacje marchwi powstały w XVII wieku.
Zaleca się konsumowanie marchwi w rozsądnych ilościach, ponieważ dostarcza organizmowi wiele właściwości odżywczych. Zawiera witaminy: A, B, C, K, oraz minerały: wapń, miedź, cynk, selen, fosfor, potas, magnez, mangan i żelazo.
Marchew posiada również wiele właściwości leczniczych. Zapobiega rozwojowi choroby nowotworowej, wpływa na produkcję kolagenu, przeciwdziała miażdżycy, ułatwia trawienie, chroni przed drobnoustrojami.
Potrawy przyrządzane na bazie marchwi są smaczne i zdrowe. Marchew może zostać wykorzystana do przygotowania wielu niskokalorycznych posiłków, m.in. soków naturalnych, koktajli, sałatek i surówek.
Czytaj również
- Kierowcy blokują Zieloną
- Karnety dla niepełnosprawnych
- Niepełnosprawni kibicują Unii
- Podniebne przestworza dla niepełnosprawnych
- Złoto dla Kucharczyk
- Niepełnosprawni grają w tenisa ziemnego
- Ratownicy z Sosnowca w nowej siedzibie
- Klub seniora bez barier w Chełmie
- Odnowią świetlicę wiejską w Grodzisku
- REKLAMA | ANS – Uczelnia bez barier
- Ekopracownia w szkole we Wschowie
- Magistrat w Łęczycy bez barier
- Nowoczesność w SP Nr 3 w Żorach
- Szkoła rodzenia ma nową siedzibę
- Rusza remont biblioteki w Głogowie