Zdrowotne właściwości koperku
Dodano: 30 kwietnia 2021
Łagodzi stres, poprawia profil lipidowy, obniża stężenie cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi. Koperek należy do grupy warzyw zawierających witaminy regulujące prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Można go spożywać regularnie, jako dodatek do wielu potraw.
Uprawę tego popularnego warzywa zapoczątkowano w Babilonii. Kolejne plantacje powstawały w starożytnym Egipcie. Koper znany był również w starożytnej Grecji. W XVII wieku został sprowadzony do Anglii. Obecnie jest dostępny na całym świecie. Znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.
Zaleca się konsumowanie koperku w rozsądnych ilościach, ponieważ dostarcza organizmowi wiele właściwości odżywczych. Zawiera witaminy: A, C, D, E, B1, B2, B6, B12, foliany, kwas pantotenowy, oraz minerały: wapń, miedź, cynk, fosfor, potas, magnez, sód i żelazo.
Koper posiada również wiele właściwości leczniczych. Łagodzi stres, poprawia profil lipidowy, obniża stężenie cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi, dzięki obecności ekstraktu acetonowego, ma właściwości przeciwbakteryjne. Może zostać włączony do diety pacjentów u których zdiagnozowano choroby układu pokarmowego.
Potrawy przyrządzane na bazie koperku są smaczne i zdrowe. Koper może zostać wykorzystany do przygotowania wielu posiłków, m.in. lekkostrawnych zup, gotowanych i zapiekanych ziemniaków, sosów, sałatek i surówek.
Czytaj również
- Kierowcy blokują Zieloną
- Karnety dla niepełnosprawnych
- Niepełnosprawni kibicują Unii
- Podniebne przestworza dla niepełnosprawnych
- Złoto dla Kucharczyk
- Niepełnosprawni grają w tenisa ziemnego
- Ratownicy z Sosnowca w nowej siedzibie
- Klub seniora bez barier w Chełmie
- Odnowią świetlicę wiejską w Grodzisku
- REKLAMA | ANS – Uczelnia bez barier
- Ekopracownia w szkole we Wschowie
- Magistrat w Łęczycy bez barier
- Nowoczesność w SP Nr 3 w Żorach
- Szkoła rodzenia ma nową siedzibę
- Rusza remont biblioteki w Głogowie