Dzisiaj jest 28 Marca 2024, Czwartek, imieniny obchodzą:

Owoce w wersji smart?

Dodano: 12 marca 2019

Zgodnie z zaleceniami dietetyków i piramidą zdrowego żywienia staramy się jeść jak najwięcej owoców i warzyw. O ile wiosna oraz lato dają nam pełne pole do popisu swoim urodzajem, o tyle zima znacznie ogranicza i utrudnia nam sięganie po świeże, lokalne produkty, których o tej porze roku jest wyjątkowo mało. Wbrew pustkom na targach i ryneczkach, przekonujemy, że zima też może być owocowa!

 

O tej porze roku zachowaj wyjątkową ostrożność przy kupowaniu świeżych owoców. Te niewystępujące naturalnie zimą, np. truskawki czy maliny, to dość ryzykowny zakup. Aby zapewnić im warunki do wzrostu, używane jest sztuczne światło oraz pestycydy. Dodatkowo, takie owoce psują się o wiele szybciej niż ich naturalna wersja. Czy to oznacza, że powinniśmy rezygnować z jedzenia owoców w porze zimowej? Absolutnie nie! Podpowiadamy, jak uzupełnić owocowe zapotrzebowanie mimo śniegu i mrozu.

Owoce w formie kieszonkowej

Batony owocowe to idealny pomysł dla zabieganych, którzy mają ochotę na zdrową, owocową przekąskę, jednak brak im czasu na to, aby przygotować ją samemu. Możesz wybrać swoje ulubione smaki, które zawierają w sobie owocowe propozycje. Pamiętaj by zwrócić uwagę na skład batonów, po które sięgasz. Wybieraj te o czystym składzie, które zawierają wyłącznie naturalne składniki, np. daktyle, pastę orzechową, soki owocowe czy kawałki owoców suszonych bądź liofilizowanych. Nie tylko zaspokoisz głód, ale również uzupełnisz wartości odżywcze!

Suszone owoce

Choć do niedawna kojarzyły się nam przede wszystkim jako dodatek, bez problemu mogą pełnić rolę zdrowej, owocowej przekąski w najmroźniejsze dni. Wybierz smak, który najbardziej Ci odpowiada. W sklepach dostępna jest pełna gama suszonych owoców. Każdy rodzaj dostarczy Ci konkretnych wartości odżywczych – wybór należy do Ciebie. Potrzebujesz wapnia i dawki witaminy A? Wybierz suszone mango. Brakuje Ci potasu, miedzi i witaminy B2? Uzupełnisz je dzięki suszonym śliwkom. Chcąc dostarczyć sobie wapnia i żelaza, sięgnij po suszone figi. W Złotych owocach z kolei znajdziesz m.in. fosfor czy witaminę B1 oraz więcej żelaza niż zawiera szpinak. Do wyboru masz również suszone śliwki, morele, żurawinę, wiśnie czy daktyle. Zwiększona ilość błonnika zawarta w suszonych owocach pomoże nasycić Cię na dłużej. Po takiej przekąsce poczujesz zastrzyk energii, która będzie uwalniała się sukcesywnie do Twojego organizmu. Sięgnij również po mieszanki bakalii, które w swoim składzie oprócz owoców suszonych zawierają również orzechy, m.in. mixy studenckie. Słodycz owoców przełamiesz wytrawnym smakiem, a ich chrupiąca faktura dodatkowo odmieni przekąskę. Zawarte w nich orzechy laskowe, arachidowe oraz nerkowca, dodatkowo dostarczą Ci sporą dawkę mikro- i makroelementów, w tym potasu odpowiadającego za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, fosforu pomagającego utrzymać zdrowe kości oraz zęby, czy magnezu niwelującego uczucie zmęczenia i znużenia.

Czytaj również